עם בוא האביב לונקובר לרם היה רעיון.
פנטזיה: הוא רצה ללמד את הבננות על גידול ירקות מקרוב, על תהליך הצמיחה, על חלקי הצמח, ו"על הדרך" שנוכל לאכול ולהנות מפירות עמלן.
הוא רצה לשתול לנו בגינה האחורית "גינת ירק".
רם עדר והפך את האדמה, ניכש עשבים ועקר גוויות של צמחים שלא שרדו את החורף הקשה. ניקה שטח בצד האחורי של הבית, הקים ערוגות מסודרות וחיכה לבוא הבנות (שהיו בביקור בישראל), שיעזרו לו להגשים את החלום. כשחזרנו הביתה רם קנה שתילים וזרעים, התייעץ עם המוכרים ולמד איך לזרוע, כמה זמן יש לחכות וכמה שעות שמש האדמה הזרועה צריכה לקבל ביום. הוא בדק מתי כדאי לשתול ואילו שתילים מתאימים לשתילה זה לצד זה. רם גם הלך לשיעור במרכז הקהילתי המלמד "שתילה לקראת האביב" ולמד שבגלל שהחורף היה כל כך קשה השנה האביב והפריחה מתאחרים.
אחר כך רם והבנות זרעו את הזרעים בהתרגשות, ושמנו אותם בצל ואחר כך בשמש (לפי ההוראות) כדי שינבטו. את הנבטים הם שתלו באדמה בשורות שורות, ליד שתילים שנקנו וכמה צמחים שכבר היו ונקלטו היטב בשנים הקודמות.
אחר כך הגיע האביב, והקיץ, ורם והבנות טיפחו והשקו את הגינה, וניכשו, ועקרו צמחים שלא עלו יפה, וגם קצת דיללו והזיזו את השתילים שהיו קרובים מדי. הם גם קנו קופסאות נפרדות ששימשו כאדניות כדי לשתול את הצמחים שצריכים לצמוח לבד כמו נענע, וחלק מצמחי התבלין.
נענע, רוזמרין, בזיליקום, עגבניות, עגבניות שרי, מלפפונים, פלפלים, גזר, חסה ואפילו תירס. כולם הצטרפו בשמחה לעצי הפרי ושיחי פירות היער שכבר חיו בשלווה בגינה האחורית שלנו.
ואז חיכינו.




תחילה הבשילו פירות היער. השיחים האלו שורדים בכל שנה את מזג האוויר ונותנים פירות רבים ומתוקים. בכל יום-יומיים אפשר היה לרדת ולקטוף אוכמניות ופטל ולאכול מיד. מתוקים-חמוצים, ישר מהשיח לפה.
ואז החלו להנץ עגבניות השרי, תחילה הציצו עגולות וירוקות, ובכל יום הסמיקו והאדימו עד שעלמה ותמר לא יכלו להתאפק וקטפו אותם. (אם אדם הבן של השכנים לא הקדים אותן).
ואז צמח גם מלפפון ענק, כזה שכדאי לקטוף אותו כל עוד יש בו טעם. הבננות אכלו אותו בשמחה רבה (גם ככה אנחנו רגילים פה למלפפונים מהסוג הגדול, ולא תמיד משקיעים וקונים את הקטנים הטעימים שגדלים בישראל), ומלפפון מהגינה שלנו הרי הרבה יותר טעים…
ונענע. הנענע – כמו שנענע עושה – נקלטה וצמחה פרא, לשמחת חובבי התה.
וזהו.


עגבניות משלנו!



במהלך האביב והקיץ צצות עשרות גינות ירק ברחבי העיר. חלקן פרטיות – אנשים שמגדלים ירקות בחצר ביתם. בנוסף יש אנשים שנרשמים בעירייה ומקבלים אדנית באחד מעשרות המוקדים בעיר, והם יכולים לגדל בה מה שהם בוחרים עד סוף העונה. ויש גם חברות ("חווה אורבנית") שמגיעות לבתים פרטיים ומעבדות את השטח בעצמן, שותלות מני ירקות בחצרות פרטיות.
ראינו איך בגינות האחרות העגבניות צומחות באשכולות ענק, אדומות ושחורות וצהובות, בשלות ועסיסיות. בגינה של חברים מקומיים ראינו זוקיני גדל לגודל זרוע אנושית. בהליכה ברחובות צפינו בהשתאות בגינות הפורחות, מלאות בחסה וכרוב וכרובית, עגבניות וזוקיני ואפילו תירס זקוף ובשל.








ואצלינו לא. אולי זו הזריעה המאוחרת? אולי האדמה העייפה מתלאות החורף וגידולים קודמים? אולי חוסר ניסיון בשתילה וצפיפות הצמחים? ואולי הכיוון של הגינה שהיתה קרירה ומוצלת במשך רוב שעות היום? בכל מקרה אצלינו בגינת הירק לא רקד כרוב עם כרובית, וצנון לא פיזז עם אחות-מלפפון.*
רם מאוד התאכזב. הבננות פחות, הן נהנו מכל רגע בגינה, ומכל עגבניה שהבשילה.
כנראה שהן לא ציפו ליותר.
ורם? רם עקר את כל שאריות הצמחים שנבלו עם בוא הסתיו הקר, ואמר שאולי ינסה שוב בשנה הבאה.
ברור שינסה שוב בשנה הבאה!
יש לכם גנן שכן חובב שיכול אולי להסביר מה קרה?
והאם נהוג לעשות סחר חליפין עם השכנים בשכונה עם ירקות וגידולים שיש להם ולאחרים אין?
גאווה וסיפוק גדולים לקצור את הפירות של עצמך, מקווה מאד שיצליח לכם!
אהבתיאהבתי
הבעיה היתה האדמה (אני מקווה). הציעו לי לנסות שנה אחת ואם לא צומח להחליף אדמה ולהוסיף המון קומפוסט בשנה הבאה. אם נישאר עוד שנה- ננסה. אגב, יש עדיין גזרים שגדלים ועוד לא קטפנו, וצמחו גם עגבניות וקצת פלפלים שהרקונים אכלו לי… בסך הכל התנסות ראשונה נחמדה. נפיק לקחים (נציב את הבנות בשמירה בלילה נגד רקונים)
אהבתיאהבתי
לסחר חליפין עוד לא הגענו פה (וגם אין לנו כל כך במה לסחור בו…) אבל עצות בוודאי שכדאי לשמוע. גם יש תחושה שכולם עוסקים בזה פה באביב, אז יש הרבה עם מי להתייעץ…
אהבתיאהבתי
הי, רשומה כיפית ומעניינת. תמונות מאד יפות וכיף לצפות בהן. הבנות מתוקות מאד! נחמד לקרוא על חוויית ניסיון גידול ירקות. מקוה שיצליח יותר בפעם הבאה! מחכה לרשומה הבאה! קרן, בנימינה
אהבתיאהבתי
תודה קרן! גם אני מקווה שיצליח יותר בפעם הבאה.
אהבתיאהבתי
פוסט משמח לב. העובדה שגדלו לכם פירות יער היא בעיני השיא. מהכמות הזאת יכלתם לעשות עסקים בישראל 🙂 תוך כדי קריאה נזכרתי בסיפר האהוב "זרע של גזר/זרע של צנונית" (תלוי באיזו גרסה) ואני רוצה לחזק את רם ולהגיד לו: בשנה הבאה יגדל!
אהבתיאהבתי
מה שמדהים פה זה הכמות של פירות יער שיש פה בכלל! בכל מקום! על שיחים בצד הדרך… פירות יער פה זה בכלל פרי של קיץ, ואני כל כך אוהבת! פטל אדום הוא האהוב עלי, תמיד כשהייתי מבקרת באירופה הייתי קונה לי ומתענגת, וכאן יש כל הקיץ. ואפילו אצלינו בגינה האחורית (:
אהבתיאהבתי